Mell Residence

The Mells requested a passive solar, highly insulated, ecological home.  They also wanted a handicap accessible house in order to donate the home to a handicap organization after they passed away.  The home is all on one main level with ramps leading down to a lower level in the solarium and a ramp leading down to the living room from the main entry.  The tower is the only handicap inaccessible space.  The tower space allows the Mells prime seating to the Front Range lightning storms. The views from their site span from Long’s Peak to Pike’s Peak, over 100 miles. An enclosed solarium serves as the center, enclosing a 20 foot rock from the existing site.  Building the rock inside the home was a primary request of the Mells.

 

The house was organized by a datum.  I long ‘Rastra Wall’ spine runs east to west.  The east wing contains the private areas such as the Master bedroom, her craft room, and bedrooms for visiting relatives.  The west wing holds the living room, kitchen and dining room.  This portion of the house oversees their barn and yard full of animals.  They have a great passion for live stock of all kinds but are especially known for taking care of older race horses.   I designed this home under HGF Architects.  This sketch is by Jim Gardner.

 

1998

SPECS

Completed

Sustainable Single Family Residence

Type of Project

Franktown, CO

Location

290 acres

4,000 sf

Square Footage

Site size

Primary Materials:

  • Rastra Wall (R-24)
  • parallel cord wood and metal trusses
  • standing seam metal roof
  • concrete floors
  • stucco and plaster

Copyright © 2010-2017 - Todd Young Architect - All Rights Reserved

928-890-8348